Składniki:
8 jajek L
480g cukru
250g mascarpone
500g śmietanki 36%
40g cukru pudru
280g pistacji łuskanych niesolonych ( ja użyłam pistacji tureckich z naszego sklepu)
250g malin
Krok 1
W misie miksera umieść białka oraz drobny cukier. Ubijaj na wysokich obrotach do momentu osiągnięcia tzw. „sztywnych wierzchołków” oraz całkowitego rozpuszczenia cukru. Beza powinna być gładka i lśniąca.
Krok 2
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozsmaruj bezę. Posiekaj pistacje (nożem lub w malakserze/blenderze). Użyj około 20-30g do obsypania bezy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 140-150*C na około 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij bezę z piekarnika i pozostaw na blasze na parę minut do ostygnięcia. Następnie rozłóż na blacie papier do pieczenia i przełóż na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z wierzchu ściągnij delikatnie papier i zostaw bezę do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj krem. Do naczynia włóż mascarpone, śmietanę, cukier puder i drobno posiekane pistacje.
Ubij na sztywno.
Krok 4
Na blacie bezowym rozsmaruj przygotowany krem oraz świeże maliny. Zwiń roladę, zaczynając od krótszego boku.