Cannoli Pistacjowe Przepis

Cannoli pistacjowe przepis

Cannoli Pistacjowe Przepis – to rodzaj włoskiego deseru pochodzącego z włoskiej Sycylii. Cannoli to kruche rurki wypełnione kremem z sera ricotta, często wzbogaconym różnymi dodatkami. W wersji z pistacjami do kremu dodaje się posiekane pistacje, które nadają mu charakterystyczny smak i chrupkość. Ponadto, końce cannoli mogą być obtoczone w drobno posiekanych pistacjach dla dodatkowego smaku i estetycznego wyglądu. To popularny i ceniony przysmak, często serwowany podczas świąt i specjalnych okazji.

Wypróbuj nasz prosty przepis na cannoli  pistacjowe:

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki – 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (zimne, pokrojone w kostkę)
  • 1 jajko – 1/4 szklanki białego wina (lub wody)
  • 1 łyżka octu winnego
  • Olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

  1. 500 g sera ricotta – 1/2 szklanki cukru pudru
  2. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  3. 1/2 szklanki drobno posiekanych pistacji (plus dodatkowe do obtoczenia). Najlepsze pistacje kupisz w naszym sklepie klikając tutaj 🙂 

Sposób Przygotowania:

Ciasto:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól

2. Dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto będzie przypominało gruboziarnisty piasek.

3. Dodaj jajko, wino i ocet, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wina lub wody.

4. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

5. Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij krążki o średnicy około 10 cm.

6. Owiń każdy krążek ciasta wokół metalowych rurek do cannoli, zlepiając brzegi odrobiną wody.

7. Smaż rurki na rozgrzanym oleju (ok. 180°C) do złotego koloru, około 2-3 minut. Następnie odsącz na papierowych ręcznikach i ostudź.

Przygotowanie Nadzienia:

1. W misce wymieszaj ricottę, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka.

2. Dodaj posiekane pistacje i  delikatnie wymieszaj.

3. Włóż nadzienie do rękawa cukierniczego i napełnij ostudzone rurki ciasta. 

Dekoracja:

1. Końce napełnionych cannoli obtocz w posiekanych pistacjach. 2. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Cannoli z pistacjami są gotowe do podania. Smacznego!

Śledź nasze social media, klikając tutaj 🙂