Pudding Chia to bardzo prosta, szybka i zdrowa przekąska. Ja pokażę Wam wegańską wersje jesienną.
Chia pudding ze śliwką
- Namaczanie: Przykryj miskę lub słoik i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Co jakiś czas (przez pierwsze 30 minut) mieszaj, aby nasiona chia równomiernie nasiąknęły mlekiem.
- Przygotowanie śliwek: Jeśli korzystasz z suszonych śliwek, namocz je wcześniej w ciepłej wodzie przez około 15-20 minut, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
-
- 1 szklanka mleka kokosowego (ale możesz użyć dowolny smak, albo krowie mleko, jeśli nie chcesz wersji vegan)
-
- 1-1,5 łyżeczki erytrolu, ksylitolu (lub miodu, jeśli to nie opcja vegan)
-
- 200g śliwek węgierek
-
- 0,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
-
- 1 łyżka cukru
Krok 1
Zalej nasiona Chia mlekiem, dodaj słodzik (erytrol/ksylitol lub miód), dokładnie wymieszaj i pozostaw najlepiej na całą noc do napęcznienia.
Krok 2
Podsmaż na patelni 200g obranych, pozbawionych pestek śliwek. Dodaj troszkę wody oraz cukier, oraz cynamon. Następnie przykryj patelnię pokrywką i zredukuj na małym ogniu. Gotowe śliwki będą miękkie i soczyste.
Krok 3
Przełóż napęczniały pudding chia do szklanek, wyłóż podsmażone śliwki i obsyp płatkami kokosowymi. Smacznego!
Pudding Chia – Serwowanie:
Podawaj pudding schłodzony, udekorowany dodatkowymi kawałkami śliwek, orzechami, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wariacje:
Inne owoce: Możesz dodać inne owoce sezonowe lub liofilizowane, takie jak maliny, jagody czy brzoskwinie. – Dodatki: Posyp pudding wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi , orzechami lub granolą dla dodatkowej tekstury i smaku. – Kakao: Dodaj łyżkę kakao do mieszanki chia i mleka, aby uzyskać czekoladową wersję pudding. Chia pudding ze śliwką jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartości odżywczych dzięki nasionom chia, które są bogate w omega-3, błonnik i białko.
Wszystkie produkty potrzebne do sporządzenia puddingu chia znajdziesz w naszym sklepie internetowym.