Chia pudding ze śliwką

Chia pudding ze śliwką

Pudding Chia to bardzo prosta, szybka i zdrowa przekąska. Ja pokażę Wam wegańską wersje jesienną.

Chia pudding ze śliwką

 

    • 1 szklanka mleka kokosowego (ale możesz użyć dowolny smak, albo krowie mleko, jeśli nie chcesz wersji vegan)

    • 1-1,5 łyżeczki erytrolu, ksylitolu (lub miodu, jeśli to nie opcja vegan)

    • 0,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć)

    • 1 łyżka cukru

Krok 1

Zalej nasiona Chia mlekiem, dodaj słodzik (erytrol/ksylitol lub miód), dokładnie wymieszaj i pozostaw najlepiej na całą noc do napęcznienia.

Krok 2

Podsmaż na patelni 200g obranych, pozbawionych pestek śliwek. Dodaj troszkę wody oraz cukier, oraz cynamon. Następnie przykryj patelnię pokrywką i zredukuj na małym ogniu. Gotowe śliwki będą miękkie i soczyste.

Krok 3

Przełóż napęczniały pudding chia do szklanek, wyłóż podsmażone śliwki i obsyp płatkami kokosowymi. Smacznego!

Pudding Chia –  Serwowanie: 

Podawaj pudding schłodzony, udekorowany dodatkowymi kawałkami śliwek, orzechami, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Wariacje:

Inne owoce: Możesz dodać inne owoce sezonowe lub liofilizowane, takie jak maliny, jagody czy brzoskwinie. – Dodatki: Posyp pudding wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi , orzechami lub granolą dla dodatkowej tekstury i smaku. – Kakao: Dodaj łyżkę kakao do mieszanki chia i mleka, aby uzyskać czekoladową wersję pudding. Chia pudding ze śliwką jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartości odżywczych dzięki nasionom chia, które są bogate w omega-3, błonnik i białko.

Wszystkie produkty potrzebne do sporządzenia puddingu chia znajdziesz w naszym sklepie internetowym.