Pudding Chia to bardzo prosta, szybka i zdrowa przekąska. Ja pokażę Wam wegańską wersje jesienną.
Składniki:
– 1szklanka mleka kokosowego (ale możesz użyć dowolny smak, albo krowie mleko, jeśli nie chcesz wersji vegan)
– 1-1,5 łyżeczki erytrolu, ksylitolu (lub miodu, jeśli to nie opcja vegan)
– 200g śliwek węgierek
– 0,5 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
– 1 łyżka cukru
Krok 1
Zalej nasiona mlekiem, dodaj słodzik (erytrol/ksylitol lub miód), dokładnie wymieszaj i pozostaw najlepiej na całą noc do napęcznienia.
Krok 2
Podsmaż na patelni 200g obranych, pozbawionych pestek śliwek. Dodaj troszkę wody oraz cukier, oraz cynamon. Następnie przykryj patelnię pokrywką i zredukuj na małym ogniu. Gotowe śliwki będą miękkie i soczyste.
Krok 3
Przełóż napęczniały pudding chia do szklanek, wyłóż podsmażone śliwki i obsyp płatkami kokosowymi. Smacznego!