Chrupiące tosty z pastą awokado, blanszowanymi pomidorkami i płynnym jajkiem w koszulce.
Składniki:
- awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- 50 gram pestek słonecznika
- łyżka oliwy
- 2 jajka
- opcjonalnie kiełki jarmużu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- 3 kromki ulubionego pieczywa
- 2 ząbki czosnku
- kiełki jarmużu
Krok 1
Przekrój awokado na pół i wydrąż za pomocą łyżki. Umieść na desce do krojenia. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, papryki, oliwy oraz łyżeczkę soku z cytryny.
Rozgnieć widelcem na pastę. Następnie dodaj pestki słonecznika i wymieszaj (możesz użyć również drobno posiekanych orzechów włoskich).
Krok 2
Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju i podsmaż (uważaj, aby nie przypalić, ponieważ czosnek będzie gorzki) i wrzuć garść pomidorków koktajlowych.
Przykryj patelnie i podduś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
Kromki chleba wsadź na chwile do rozgrzanego piekarnika. Następnie nałóż pastę awokado, pomidorki i kiełki jarmużu.
Krok 4
W wysokim rondelku zagotuj wodę. Dodaj 2 łyżki octu i płaską łyżeczkę soli. W momencie kiedy woda zacznie się gotować zrób za pomocą łyżki wir i wrzuć rozbite jajko. Po około 2 minutach jajko powinno być gotowe. Wyciągnij jajko za pomocą łyżki do cedzenia
i przełóż na tosty.
Smacznego!