Grzanki z awokado

Owoce liofilizowane

Chrupiące tosty z pastą awokado, blanszowanymi pomidorkami i płynnym jajkiem w koszulce.

Składniki:

  •  awokado
  •  garść pomidorków koktajlowych
  •  50 gram pestek słonecznika
  •  łyżka oliwy
  •  2 jajka
  •  opcjonalnie kiełki jarmużu
  •  przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  •  3 kromki ulubionego pieczywa
  •  2 ząbki czosnku
  •  kiełki jarmużu

Krok 1

Przekrój awokado na pół i wydrąż za pomocą łyżki. Umieść na desce do krojenia. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, papryki, oliwy oraz łyżeczkę soku z cytryny.

Rozgnieć widelcem na pastę. Następnie dodaj pestki słonecznika i wymieszaj (możesz użyć również drobno posiekanych orzechów włoskich).

Krok 2

Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju i podsmaż (uważaj, aby nie przypalić, ponieważ czosnek będzie gorzki) i wrzuć garść pomidorków koktajlowych.

Przykryj patelnie i podduś na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 3

Kromki chleba wsadź na chwile do rozgrzanego piekarnika. Następnie nałóż pastę awokado, pomidorki i kiełki jarmużu.

Krok 4

W wysokim rondelku zagotuj wodę. Dodaj 2 łyżki octu i płaską łyżeczkę soli. W momencie kiedy woda zacznie się gotować zrób za pomocą łyżki wir i wrzuć rozbite jajko. Po około 2 minutach jajko powinno być gotowe. Wyciągnij jajko za pomocą łyżki do cedzenia
i przełóż na tosty.

Smacznego!