Filtry
Pokazuję 16 z 28 produktów

Owoce liofilizowane to owoce, które zostały poddane procesowi liofilizacji, czyli zamrożeniu i odparowaniu w niskiej temperaturze, co powoduje usunięcie wody zawartej w owocach. Ten proces zachowuje większość składników odżywczych, smaku i aromatu owoców, jednocześnie wydłużając ich trwałość. Liofilizacja jest procesem, dzięki, któremu można utrzymać na dłużej smak oraz najcenniejsze wartości odżywcze owoców.
Liofilizaty są popularne jako zdrowa przekąska, ponieważ nie zawierają dodatkowego cukru ani konserwantów. Mogą być również używane jako składnik w różnych potrawach, napojach, deserach czy sałatkach.Proces ten pozostawia owocom chrupiącą skorupkę w świeżej wersji. Nieotwarte owoce mogą przetrwać od 25 do 30 lat, gdy są przechowywane w idealnych warunkach. Owoce liofilizowane zachowują większość cukrów, dzięki czemu owoc smakuje tak samo jak przed zamrożeniem. Owoce liofilizowane można stosować na wiele takich samych sposobów, jak owoce suszone. Można je na przykład dodać do wypieków, batoników, mieszanek, koktajli lub spożyć jako samodzielną przekąskę.

Korzyści z spożywania owoców liofilizowanych to między innymi:

– Dłuższa trwałość owoców, które są mniej podatne na zepsucie
– Zachowanie większości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (ponad 95%)
– Praktyczność – owoce liofilizowane można łatwo zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż
– Koncentracja smaku i aromatu, dzięki usunięciu wody

Nasze surowce pochodzą z upraw od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców.