Miechunka suszona

Produkt miesiąca – Miechunka suszona. Zobacz właściowości.

Produktem miesiąca zostaje Miechunka Suszona

Jej znakiem rozpoznawczym jest unikatowy, wyrazisty, słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Smak ten można porównać do odczuć związany z jedzeniem limonki, agrestu czy kiwi w połączeniu z pomarańczą lub pomidorem.

Miechunka peruwiańska to roślina, która wytwarza żółto-pomarańczowe owoce. Nazywana jest również, złotą jagodą, peruwiańską czereśnią czy jagodą azteków.

Miechunka – zastosowanie w medycynie

Od wieków stosowana była w medycynie. Liście miechunki pospolitej są często stosowane w medycynie ludowej. Najczęściej stosowano ją w leczeniu zapalenia wątroby oraz stanów zapalnych skóry oraz jako środek przeciwastmatyczny i moczopędny. Miechunka naturalnie  występuje dziko na obszarach górskich, łąkach, lasach i terenach trawiastych w różnych regionach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Co ciekawe miechunka suszona jest często uprawiana jako roślina ozdobna w ogrodach, a jej charakterystyczne, delikatne liście i kwiaty przyciągają uwagę i nadają się do ogrodów skalnych, ogrodów bylin czy na skraje rabat kwiatowych.

Zaliczana jest do grupy owoców o wyjątkowych walorach odżywczych i smakowych, czyli superfruits! Dostarcza sporo witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera dużo żelaza, cynku, potasu i fosforu, a także błonnika, polifenoli, karotenoidów.

Działa na organizm, dbając o wygląd włosów, skóry i paznokci oraz zwiększając poziom energii i przyspieszając metabolizm. Wpływa również korzystnie na zdrowie psychiczne oraz odporność na stres.

Miechunka suszona – zastosowanie, do czego i jak wykorzystywać?

Owoce miechunki suszonej stanowią doskonały dodatek do śniadań – musli, granoli, owsianki czy jogurtu naturalnego. Jak również rozmaitych słodkich wypieków, sałatek oraz dań wytrawnych – najlepiej komponują się z kurczakiem i wieprzowiną (po uprzedniej obróbce termicznej). Świetnie sprawdzą się także jako samodzielna, pełnowartościowa przekąska. Ze spożywania miechunki powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią.