Owoce liofilizowane

Czym są? Zobacz w jaki sposób powstają owoce liofilizowane

Czym jest żywność liofilizowana?

Żywność liofilizowana, to  owoce, warzywa, produkty, które zostały poddane procesowi liofilizacji, czyli zamrożeniu i odparowaniu w niskiej temperaturze, co powoduje usunięcie wody zawartej w owocach. Ten proces zachowuje większość składników odżywczych (ponad 95%!). Zachowany zostaje smak i aromat, a jednocześnie wydłużona zostaje ich trwałość. Liofilizacja jest procesem, dzięki, któremu można utrzymać na dłużej  najcenniejsze wartości odżywcze owoców. Liofilizaty są popularne jako zdrowa przekąska, ponieważ nie zawierają dodatkowego cukru ani konserwantów. 

Proces liofilizacji pozostawia owocom chrupiącą skorupkę w świeżej wersji. Nieotwarte owoce mogą przetrwać od 25 do 30 lat! – gdy są przechowywane w idealnych warunkach. Owoce liofilizowane zachowują większość cukrów, dzięki czemu owoc smakuje tak samo jak przed zamrożeniem. Owoce liofilizowane można stosować na wiele takich samych sposobów, jak owoce suszone. Można je na przykład dodać do wypieków, batoników, mieszanek, koktajli lub spożyć jako samodzielną przekąskę. 

Korzyści ze spożywania owoców liofilizowanych to między innymi:

  • Dłuższa trwałość owoców, które są mniej podatne na zepsucie
  • Zachowanie większości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (ponad 95%)
  • Praktyczność – owoce liofilizowane można łatwo zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż
  • Koncentracja smaku i aromatu, dzięki usunięciu wody

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Owoce i warzywa liofilizowane są w pełni naturalne, pozbawione wszelkich konserwantów, oraz innych, zbędnych składników, jakie często wykorzystuje się w procesach konserwowania żywności. Owoce liofilizowane, nie tracą  swoich walorów odżywczych ze względu na suszenie ze stanu zmrożonego.

Jakie produkty podlegają liofilizacji?

Liofilizacji poddaje się przede wszystkim owoce. Najczęściej spotykane owoce poddane procesowi liofilizacji to malinyśliwki, porzeczki oraz truskawki liofilizowane, wiśnie czy figi.

Ważne!

Duża paczka – 100 gram owoców liofilizowanych to aż 500g do 1000g świeżych owoców!

Kupując produkty w naszym sklepie masz pewność wysokiej jakości produktów, ponieważ nasze surowce pochodzą  z upraw od sprawdzonych, renomowanych producentów i przetwórców, którzy praktykują naturalne metody upraw.