PASCHA WIELKANOCNA – PRZEPIS

Pascha Wielkanocna

Pascha wielkanocna to wyjątkowo pyszny deser, który tradycyjnie przygotowuje się na święta wielkanocne. Paschę przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku. Smakuje jak sernik na zimno z dużą ilością różnych bakalii. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie. Dobór orzechów, owoców suszonych jest dowolny. W innych krajach, pascha może mieć nieco inne składniki i formę, ale idea pozostaje podobna – jest to słodki deser spożywany podczas świąt wielkanocnych.

 Potrawę tę można spotkać przede wszystkim w domach wyznawców prawosławia w centralnej i północnej Rosji, w Finlandii, na Litwie i na wschodzie Polski, a także w rejonach, w których mieszkają potomkowie przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Co ciekawe, na południu Rosji, na Ukrainie i na Białorusi, a nawet w niektórych częściach Podlasia, gdzie znana jest również wersja z twarogu, pod tą nazwą kryje się drożdżowa babka wielkanocna.

Pascha jako symbol:

Pascha ma bogatą symbolikę. Podstawowe produkty, z których się ją wykonuje, są dla chrześcijan znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. W tradycyjnych prawosławnych domach o celu świętowania przypominają również tworzone z kandyzowanych owoców lub odciśnięte z formy pisane

My do naszej paschy użyliśmy następujących składników:

Składniki:

  1.  500 g twarogu
  2. 4 jajka
  3. 150 g cukru
  4. 100 g masła
  5. 50 g rodzynek
  6. 50 g skórki pomarańczowej 
  7. 1 łyżka wanilii
  8.  50 g orzechów pekan 
  9.  50 g migdałów blanszowanych
  10. 50 g żurawiny liofilizowanej
  11. Kwiaty suszone jadalne – chaber bławatek, nagietek płatki, pąki róży

Pascha wielkanocna – sposób przygotowania:

  1. Twaróg dobrze odcedź, najlepiej przez noc, aby był suchy.
  2. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj startą skórkę z cytryny i wanilię. 
  4. Do masy jajecznej dodaj przestudzone masło, mieszając cały czas. 
  5. Dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka. 
  6. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i  orzechy
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej gazą lub papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do lodówki na około 6-8 godzin lub najlepiej na noc
  9.  Wyjmij z formy, udekoruj według uznania i podawaj na świątecznym stole.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się tradycyjną Paschą Wielkanocną z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!