Pascha wielkanocna to wyjątkowo pyszny deser, który tradycyjnie przygotowuje się na święta wielkanocne. Paschę przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce zawiniętą w gazę na sitku. Smakuje jak sernik na zimno z dużą ilością różnych bakalii. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie. Dobór orzechów, owoców suszonych jest dowolny. W innych krajach, pascha może mieć nieco inne składniki i formę, ale idea pozostaje podobna – jest to słodki deser spożywany podczas świąt wielkanocnych.
Potrawę tę można spotkać przede wszystkim w domach wyznawców prawosławia w centralnej i północnej Rosji, w Finlandii, na Litwie i na wschodzie Polski, a także w rejonach, w których mieszkają potomkowie przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Co ciekawe, na południu Rosji, na Ukrainie i na Białorusi, a nawet w niektórych częściach Podlasia, gdzie znana jest również wersja z twarogu, pod tą nazwą kryje się drożdżowa babka wielkanocna.
Pascha jako symbol:
Pascha ma bogatą symbolikę. Podstawowe produkty, z których się ją wykonuje, są dla chrześcijan znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. W tradycyjnych prawosławnych domach o celu świętowania przypominają również tworzone z kandyzowanych owoców lub odciśnięte z formy pisane
My do naszej paschy użyliśmy następujących składników:
Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej
- 1 łyżka wanilii
- 50 g orzechów pekan
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g żurawiny liofilizowanej
- Kwiaty suszone jadalne – chaber bławatek, nagietek płatki, pąki róży
Pascha wielkanocna – sposób przygotowania:
- Twaróg dobrze odcedź, najlepiej przez noc, aby był suchy.
- Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj startą skórkę z cytryny i wanilię.
- Do masy jajecznej dodaj przestudzone masło, mieszając cały czas.
- Dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie, aż masa będzie gładka.
- Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i orzechy
- Przełóż masę do formy wyłożonej gazą lub papierem do pieczenia.
- Wstaw do lodówki na około 6-8 godzin lub najlepiej na noc
- Wyjmij z formy, udekoruj według uznania i podawaj na świątecznym stole.