Pasta pistacjowa przepis – Oto przepis na domową pastę pistacjową.
Pistacje łuskane niesolone potrzebne do sporządzenia pasty kupisz u nas w sklepie klikając tutaj. Gwarantujemy wysoką jakość produktów. Nasze pistację są świeże i sprowadzane od renomowanych producentów z USA oraz Turcji.
Pasta pistacjowa to wyjątkowy produkt o bogatym, orzechowym smaku i kremowej konsystencji. Jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale także za liczne właściwości odżywcze. Pasta pistacjowa ma intensywny, orzechowy smak. Jest nieco słodsza i delikatniejsza niż inne pasty orzechowe, np. z orzechów laskowych czy migdałów. Dzięki zawartości oleju, pasta ma gładką, kremową konsystencję. Doskonale rozpływa się w ustach. Smak pistacji jest lekko ziemisty, co nadaje paście unikalny charakter.Pasta pistacjowa zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, które wspierają zdrowie serca i obniżają poziom cholesterolu.
Pasta Pistacjowa Przepis oraz Składniki:
- 200 g niesolonych łuskanych pistacji , ktróre kupisz w naszym sklepie, 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. oleju z pestek winogron lub migdałowego)
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru pudru (jeśli chcesz, aby pasta była słodsza)
Instrukcje do przygotowania. Jak zrobić paste pistacjową?
- Przygotowanie pistacji:
- Prażenie – Rozgrzej piekarnik do 160°C. – Rozłóż obrane pistacje równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. – Praż pistacje przez 10-15 minut, aż staną się lekko złociste i wydzielą intensywny aromat. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
- Miksowanie: Ostudzone pistacje przełóż do blendera lub malaksera. – Miksuj na wysokich obrotach, aż pistacje zaczną się zamieniać w gładką pastę. Może to zająć kilka minut, w zależności od mocy urządzenia. – Dodaj 2-3 łyżki oleju roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej oleju. – Jeśli chcesz, dodaj cukier puder i zmiksuj wszystko razem, aż pasta będzie gładka.
- Przechowywanie: Gotową pastę pistacjową przełóż do szczelnie zamykanego słoika. – Przechowuj w lodówce, gdzie pasta powinna wytrzymać kilka tygodni.
Domowa pasta pistacjowa jest idealna jako dodatek do deserów, ciast, a także kanapek i smoothie.
Wykorzystanie kulinarne pasty pistacjowej:
Desery: Pasta pistacjowa jest doskonała jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, czy nadzienie do pralinek. – Śniadania: Można ją smarować na tostach, naleśnikach, gofrach czy dodawać do owsianki. – Smoothie: Świetnie komponuje się z koktajlami, dodając im kremowej konsystencji i orzechowego smaku. Sosy i dipy: Pasta pistacjowa może być używana jako baza do sosów, dipów czy nawet do marynowania mięsa.
Smacznego!
Klikając tutaj znajdziesz link do naszego instagrama 🙂