Kiedy w 2018 roku do oferty w Baking Soda został wprowadzony sernik pistacjowy, nie spodziewałam się, że zostanie aż takim bestsellerem, a 2 lata później pistacjowe szaleństwo obejmie cały kraj!
Zdecydowanie pistacje są obecnie najbardziej popularnymi i lubianymi orzechami – ale trudno się dziwić!
To cudowny, aromatyczny i pełny wartości odżywczych orzech. Od 2018 roku mój sernik pistacjowy przeszedł kilka zmian. Ja przedstawię Wam dziś przepis na jedną z pierwszych wersji.
PRZEPIS
Przygotuj:
-750g serka kremowego (Philadelphia, Twój smak lub Mój Ulubiony)
-330g pistacji (Ja użyłam naszej Pistacji Tureckiej Łuskanej)
-450g mleczka skondensowanego słodzonego
-200g białej czekolady
-100ml śmietanki 30%
-4jajka
-25g masła
-1 opakowanie ciastek Oreo
-1 łyżka jadalnych płatków róż (dostępne w kategorii ’Kwiaty jadalne’)
Krok 1
Wrzuć do misy miksera: 750g serka, 300g bardzo drobno zmielonych w blenderze pistacji, mleczko skondensowane i 4jajka – zmiksuj na średnich obrotach do połączenia masy (aby nie było grudek).
Krok 2
Zagotuj 50ml śmietanki a następnie dodaj pokruszone 100g białej czekolady – wymieszaj. Przestudź i przelej do masy z kroku 1 – zmiksuj ponownie całość.
Krok 3
Rozpuść 25g masła i dodaj zmielone (w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta) ciastka Oreo – wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj formę o średnicy 24cm, na dno połóź papier do pieczenia. Następnie umieść ciastka i dociśnij do spodu za pomocą łyżki.
Przelej masę pistacjową.
Krok 5
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120*C, na 1h i 5-10 minut (bez termoobiegu) – pod koniec potrząśnij formą i sprawdź czy środek jest już upieczony. Jeślitak – możesz wyciągnać przed wyznaczonym czasem. Nie trzymaj dłużej, ponieważ sernik może popękać.
W międzyczasie zagotuj 50ml pozostałej śmietanki i dodaj 100g białej czekolady – wymieszaj do połączenia.
Krok 6
Wyciągnij sernik z piekarnika. Zalej odrazu śmietanką z białą czekoladą
i rozprowadź łyżką po powierzchni. Obsyp dookoła pozostałymi pistacjami (30g) i jadalnymi płatkami róż.
Schowaj sernik pistacjowy do lodówki na minimum 6-8h. Wyciągnij i…. delektuj się!