Sernik pistacjowy

Totalnie pistacjowy bestseller! Idealny na każdą okazję. Koniecznie wypróbuj we własnej kuchni, nie pożałujesz!
sernik pistacjowy

Kiedy w 2018 roku do oferty w Baking Soda został wprowadzony sernik pistacjowy, nie spodziewałam się, że zostanie aż takim bestsellerem, a 2 lata później pistacjowe szaleństwo obejmie cały kraj!

Zdecydowanie pistacje są obecnie najbardziej popularnymi i lubianymi orzechami – ale trudno się dziwić!

 

To cudowny, aromatyczny i pełny wartości odżywczych orzech. Od 2018 roku mój sernik pistacjowy przeszedł kilka zmian. Ja przedstawię Wam dziś przepis na jedną z pierwszych wersji.

 

Uważajcie, bo sernik pistacjowy jest silnie uzależniający!

PRZEPIS

Przygotuj:

-750g serka kremowego (Philadelphia, Twój smak lub Mój Ulubiony)

-330g pistacji (Ja użyłam naszej Pistacji Tureckiej Łuskanej)

-450g mleczka skondensowanego słodzonego

-200g białej czekolady

-100ml śmietanki 30%

-4jajka

-25g masła

-1 opakowanie ciastek Oreo

-1 łyżka jadalnych płatków róż (dostępne w kategorii ’Kwiaty jadalne’)

 

 

 

Krok 1

Wrzuć do misy miksera: 750g serka, 300g bardzo drobno zmielonych w blenderze pistacji, mleczko skondensowane i 4jajka – zmiksuj na średnich obrotach do połączenia masy (aby nie było grudek).

 

Krok 2

Zagotuj 50ml śmietanki a następnie dodaj pokruszone 100g białej czekolady – wymieszaj. Przestudź i przelej do masy z kroku 1 – zmiksuj ponownie całość.

 

Krok 3

Rozpuść 25g masła i dodaj zmielone (w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta) ciastka Oreo – wymieszaj.

 

Krok 4

Przygotuj formę o średnicy 24cm, na dno połóź papier do pieczenia. Następnie umieść ciastka i dociśnij do spodu za pomocą łyżki.

Przelej masę pistacjową.

 

Krok 5

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120*C, na 1h i 5-10 minut (bez termoobiegu) – pod koniec potrząśnij formą i sprawdź czy środek jest już upieczony. Jeślitak – możesz wyciągnać przed wyznaczonym czasem. Nie trzymaj dłużej, ponieważ sernik może popękać.

W międzyczasie zagotuj 50ml pozostałej śmietanki i dodaj 100g białej czekolady – wymieszaj do połączenia.

 

Krok 6

Wyciągnij sernik z piekarnika. Zalej odrazu śmietanką z białą czekoladą

i rozprowadź łyżką po powierzchni. Obsyp dookoła pozostałymi pistacjami (30g) i jadalnymi płatkami róż.

Schowaj sernik pistacjowy do lodówki na minimum 6-8h. Wyciągnij i…. delektuj się!

 

 

sernik pistacjowy
sernik pistacjowy
sernik pistacjowy
sernik pistacjowy
sernik pistacjowy

Udostępnij ten artykuł:

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach w sklepie 

Bądź na bieżąco!

0
    0
    Twój Koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu

    Informacja o Cookies

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Musisz zaakceptować by korzystać z serwisu.