Suszone kwiaty jadalne
Bardzo modne są obecnie suszone kwiaty jadalne, cenione za walory estetyczne i wzbudzające powszechny zachwyt ze względu na swoje naturalne piękno. Przyciągają swoją intensywną barwą i niesamowitym aromatem. Jednak nie każdy wie jak szeroki jest wachlarz ich użycia. Przede wszystkim stanowią oryginalną dekorację dla różnorodnych potraw, zwłaszcza tortów, deserów i sałatek. Mogą być też wykorzystane jako naturalny barwnik np. jajek wielkanocnych czy słodkich kremów do ciast. Stosuje się je także, by nadać nietuzinkowy aromat naparom – suszone kwiaty idealnie komponują się z zieloną i czarną herbatą. Są także ciekawym urozmaiceniem dla zimnych napojów – wystarczy zamrozić je w kostkach lodu. Suszone kwiaty jadalne, zawierają wiele cennych minerałów, enzymów, witamin i przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Suszone kwiaty jadalne – Jakie są rodzaje?
Suszone kwiaty jadalne to świetny dodatek do potraw, wypieków i różnego rodzaju napojów (herbat czy nalewek). Niektóre popularne kwiaty jadalne to: nagietki, róże, jaśmin, pąki róż, chabry, piwonie. Kwiaty suszone dodaję subtelnego smaku i aromatu daniom, deserom oraz herbatom. Ważne jest jednak, aby upewnić się, że kwiaty te są odpowiednie do spożycia.
Suszone kwiaty jadalne – Jak je przechowywać?
Przechowywanie kwiatów jadalnych jest bardzo istotne. Trzeba pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte. Ważne aby były przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, gdzie wilgotność nie przekracza 70%.
Jaka jest cena kwiatów suszonych jadalnych?
Kwiaty suszone kupicie Państwo u nas w bardzo konkurencyjnych cenach. Ceny dostępnych kwiatów suszonych w naszym sklepie internetowym są znacznie niższe niż w sklepach stacjonarnych.