Krucha, maślana tarta z orzeźwiającym lemon curd, morzem owoców i dekoracją z jadalnych kwiatów..
Przepis
Orzeźwiająca tarta cytrynowa tylko na lato? Nic bardziej mylnego!
Jeśli dobija Cię jesienna aura i czyhająca za rogiem Mariah Carey z „All I want for Christmas”, a marzysz tylko o tym żeby teleportować się na słoneczną, tropikalną wyspę, pełną świeżych, soczystych owoców, to mam dla Ciebie małą namiastkę!
Wypróbuj przepis na orzeźwiającą tartę cytrynową z owocami i zapomnij chociaż na chwilę o mroźnej temperaturze za oknem.
Kruche ciasto
- 230g mąki
- 100g masła 82%
- 70g cukru pudru
- 50g jaj (waga bez skorupki)
Lemon Curd
- 150ml soku z cytryny (ok 5 – 6sztuk)
- skórka starta z cytryny
- 6 żółtek
- 6 jajek
- 240g cukru
- 150g masła
- 8g żelatyny
- 30ml zimnej wody
Dodatkowo: około 500g ulubionych owoców – malin/ truskawek/ jeżyn itp kwiaty jadalne oraz orzechy do dekoracji.
Krok 1
Wrzuć do misy miksera: mąkę, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Wymieszaj za pomocą haka do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki (pamiętaj aby nie mieszać za długo, aby nie rozpuściło się masło). Na końcu dodaj masę jajeczną i wymieszaj do połączenia ciasta w całość. Jeśli nie używasz miksera – zagnieć składniki ręcznie w takich samych etapach.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość ok 4-5mm. Następnie schowaj do lodówki na około 20minut. Pamiętaj aby rozwałkować ciasto na średnicę około 30cm. Ja użyłam formy 28cm.
Krok 3
Wyłóż spód formy do tarty papierem do pieczenia (tylko spód, bez boków).
Na wyłożoną papierem formę przenieś schłodzone kruche ciasto. Następnie dociśnij (ale bardzo delikatnie) ciasto do brzegów. Nadmiar na brzegach zetnij nożem. Tak przygotowany kruchy spód włóż do zamrażarki na około 15-20 minut. Włącz piekarnik na 190*C góra dół.
Krok 4
Przygotuj lemon curd. Umyj cytryny i zetrzyj z nich skórkę na tarce. Następnie wyciśnij sok. Przecedź go do garnka i bezpośrednio do soku, dodaj: cukier, żółtka, jaja oraz skórkę z cytryny. Zagotuj cały czas mieszając, do momentu kiedy masa nie będzie gęsta. Następnie dodaj masło. Całość zblenduj na gładką masę.
Krok 5
Do piekarnika rozgrzanego na 190*C wstaw tartę i piecz przez około 18minut do momentu kiedy lekko się zarumieni (czas pieczenia zależy od mocy Twojego piekarnika).
W międzyczasie odmierz żelatynę, zalej ją zimną wodą. Zostaw na parę minut do napęcznienia. Następnie wstaw na kilka sekund do mikrofalówki aby ją rozpuścić. (Uważaj aby nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące!).
Płynną, rozpuszczoną żelatynę dodaj do lemon curd – i ponownie zblenduj.
Krok 6
Wyciągnij tartę z piekarnika. Zalej lemon curd do wysokości krawędzi. Następnie włóż na 15-20 minut do lodówki. Jeśli po dotknięciu palcem zobaczysz, że masa zaczyna tężeć – nałóż owoce i udekoruj ulubionymi kwiatami jadalnymi lub orzechami (np. świetnie sprawdzą się w tym przypadku drobno posiekane pistacje). I czekaj! Po około 1-2h tarta cytrynowa będzie gotowa
PRO TIP: Jeśli zostanie Ci trochę lemon curd – przelej masę do małych słoików (ok 150ml), pokrusz na wierzch maślane ciastka, owoce i podprażone orzechy laskowe lub pistacje.